Vikingeborgen Aggersborg
Aggersborg er beliggende ca. 3 km nord for Løgstør, på Limfjordens nordlige bred, og er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge fra vikingetiden.
Udsigten ud over landskabet og Limfjorden fra Aggersborg er intet mindre end storslået og forklarer borgens placering. På stedet findes informationsskilte, som på dansk, engelsk og tysk fortæller om stedet og historien, og der er ligeledes et mindre udstillingshus med en informativ og børnevenlig udstilling. Digitalt kan borgen opleves via app’en ”Aggersborg”, der virker som et vindue til fortiden.
Ringborgens dimensioner er markeret gennem en genskabt vold. En græssti på volden indbyder til en gåtur forbi den fredede herregård, Aggersborggård, hvorfra der er en smuk udsigt til fortidens overfartssted over Limfjorden. I Aggersborg Kirke findes runeinskriptioner fra 1200-tallet.
Hvert år i juli måned er Vesthimmerlands Museums guider dagligt at finde på borgområdet, hvor de i øjenhøjde fortæller om stedets historie og tilbyder to daglige rundvisninger. I sensommeren er det muligt at opleve vikingetidens håndværk på tætteste hold, når der sidste weekend i august holdes vikingehåndværkertræf.
Historien omkring ringborgen
Aggersborg er den ældste af vikingetidens ringborge. Opført på en bakkeskråning ved et af Limfjordens smalleste steder fremstod den markant i landskabet som et enormt bygningsværk med 48 langhuse inden for volden. Aggersborg skiller sig ud ved at være markant større end de fire andre danske ringborge, hvilket må skyldes dens strategiske placering ved datidens vigtigste trafikale livsnerve, Limfjorden. Fra borgen kunne færdslen og handlen mellem øst og vest, nord og syd kontrolleres.
Allerede inden borgen blev bygget, var her fra før 700-tallet en livlig handelsplads med en fremtrædende stormandsgård. Efter ringborgen blev opgivet, blev arealet en kongsgård. Efter ringborgens forfald forblev området i kongemagtens hænder, og en kongsgård opstod. I dag udgør den nuværende fredede herregård, Aggersborggård, den sidste del af Aggersborgs lange historie. Aggersborg og Vesthimmerland forbindes med historien om magtens landskab i vikingetiden. Arkæologiske fund fra området viser egnens tætte forbindelse til kongemagten og den handelsrigdom, som knyttede sig til Limfjorden
En del af UNESCO …måske
De fem ringborge i Danmark er i opløbet til at blive UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten. I Himmerland har vi to ringborge – Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve “levende” vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.
I efteråret 2023 bliver det afgjort om ringborgene bliver UNESCO-certificerede – så vi må vente i spænding. I mellemtiden står ringborgene klar til at blive besøgt – så ta’ afsted og oplev Vikingetiden på tæt hold i Himmerland.