Søg efter:

Fjordenhus

Fjordenhus er Olafur Eliassons ikoniske bygning på Vejles havnefront og hovedsæde for Kirk Kapital A/S. Bygningen er den verdenskendte kunstners første bygningsværk og allerede et kendt vartegn for Vejle. Der er offentlig og gratis adgang til Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen alle dage.

Den markante bygning i havnebassinet i Vejle er på 9.000 kvadratmeter og består af fire sammenhængende cylindre, der med en højde på 28 meter rejser sig op af vandet og skaber en forbindelse mellem Vejle Fjord og Vejle centrum. Kunst og arkitektur er smeltet sammen i det nyskabende Fjordenhus som det er Studio Olafur Eliassons tanke skal indgå i en konstant dialog med det omsluttende hav. Afhængigt af hvor man er i bygningen vil der således være forskellige vinkler og udsyn til fjordens bredder og havnen, indrammet af buede åbninger og vinduer. Mens to af stueetagens rum gennemstrømmes af vand. Fra den tonstunge Fjordhvirvel, der bevæger sig fra loftet ned i en spids, til Fjordreflektoren, der viser et konstant samspil mellem lys, vand og vind. Det er endda muligt at flyde gennem bygningen i kajak.

På 1. sal ligger den eksklusive gourmetrestaurant, Restaurant Lyst. Interiør og service i restauranten er designet af Olafur Eliassons Studio.   

Kirk Kapitals kontorer befinder sig på de to øverste etager. Øverst på bygningen er der et grønt tag med beplantning og solceller. Om natten er Fjordenhus oplyst indefra og minder om et fyrtårn. 

Fjordenhus er en sammentrækning af fjordens hus og henviser til bygningens placering i vandet ud for Havneøen i Vejle Fjord. Det er kunstneren selv der har navngivet bygningen.

Fjordenhus blev indviet lørdag den 9. juni 2018.

Fjordenhus’ åbningstider
Der er offentlig adgang til Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen mandag-torsdag 08.00-20.00, fredag 08.00-22.00 og lørdag-søndag 10.00-22.00. Adgangen sker via broen fra Havneøen.

Guidede ture
Rundvisninger for enkeltpersoner:
– VejleMuseerne tilbyder flere gange ugentligt rundvisninger i Fjordenhus. I 2022 er der rundvisninger tirsdage kl. 15.00 og 16.30, lørdage og søndage samt helligdage kl. 10.00, 11.30 og 13.00. En guidet tur koster kr. 100 pr. person uanset dato og tidspunkt (gratis indtil 4 år).
Se ledige datoer og køb billet på vejlemuseerne.dk/fjordenhus  

Rundvisninger for grupper:
– Grupper henvises til at købe alle billetter til en af de udbudte ture. Der er plads til op til 25 personer pr. rundvisning. Som udgangspunkt ligger alle rundvisninger på faste tidspunkter, og det er ikke muligt at booke ture på andre tidspunkter end de annoncerede. Det er kun undtagelsesvist muligt at booke grupperundvisninger på andre/senere tidspunkter end de annoncerede – du kan forespørge ved at udfylde formularen for grupperundvisninger.

Alle rundvisninger omfatter Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen og udstillingen i kælderen, hvortil der normalt ikke er offentlig adgang. Bemærk at de guidede ture ikke er egnede for gangbesværede og kørestolsbrugere, da adgangen til kælderen foregår via trapper. Ligesom det ikke er muligt at medbringe barnevogne og klapvogne.

Alle rundvisninger varer ca. 60 minutter og starter ved broen, inden overgangen til Fjordenhus.

Parkering ved Fjordenhus
Der er 2 timers gratis parkering på dele af øverste dæk af P-huset lige ved broen til Havneøen. Derudover er der flere offentlige parkeringspladser i området.