Søg efter:

Kulturmuseet

Kulturmuseet fortæller danmarkshistorien med fokus på Vejle – fra oldtid til nu. På museet er der ingen, der siger ”fingrene væk”, for her må du gerne røre ved tingene og opleve med hele kroppen!

Kulturmuseet er indrettet i historiske rammer i Vejles gamle spinderihaller, som er præget af en helt unik stemning og autenticitet. Museet er sammensat af flere udstillinger, der hver især beskriver forskellige udsnit af Vejles historie. 

Spinderimaskiner og discodans 

Besøg Kulturmuseets to udstillinger På Arbejde og Efter Fyraften. den første udstilling stifter du bekendtskab med bomuldsindustrien i Vejle gennem fortællingerne fra de ansatte og dem, der stod i spidsen for spinderierne. Hør også historier om varmen, larmen, arbejdsrelaterede sygdomme, lave lønninger og livslange venskaber. Oplev stemningen i Spinderihallerne dengang, hvor maskinerne var tændt.

Prøv også det interaktive dansegulv på Røde Mølle i udstillingen Efter Fyraften og lær, hvordan industrialiseringen ikke kun medbragte hårde arbejdsforhold, men også var begyndelsen på det fritidssamfund, som vi har i dag. Udforsk underholdningsbordene, hvor der serveres en stor portion af Vejles fritidsliv og forlystelser i 1900-tallet. 

Oplev moselig og metaldetektorer 

På Kulturmuseet kan du også se et af verdens bedst bevarede moselig i udstillingen Mosens Kraft. Moseliget Haraldskærkvinden lå i Haraldskær Mose i mere end 2.000 år, før to grøftegravere fandt hende i 1835.

Gå ind i mosen og besøg Haraldskærkvinden på hendes hvilested. Hør om mosens kraft, få fortællingen om de mange navnløse moselig samt hvorfor de endte i mosen. Se film om Haraldskærkvinden, læs om videnskabelige undersøgelser og om arkæologernes diskussioner.  

Hør også om, hvordan livet i Vejle og omegn var i jernalderen, da kvinden levede. Udstillingen Tings Tale rummer hundredvis af genstande, som fortæller om de første århundreder efter Kristi fødsel i området. Vælg selv, hvilke fund du vil kigge nærmere på, og kom helt tæt på de arkæologiske genstande, som blev fundet i nærheden af Vejle som f.eks. et stort offerfund fra Vingsted Sø. Kig også nærmere på arkæologernes metoder, og prøv selv at grave fund frem i den otte meter lange gravekasse. 

Særudstillinger 

Hvert år byder Kulturmuseet dig indenfor i en ny spændende særudstilling. Udstillingerne tager dig med gennem Vejles vigtigste og væsentligste fortællinger med forskellige perspektiver og perioder i byens historie. I år kan du i anledningen af 100-året for fundet af Egtvedpigen opleve udstillingen om Egtvedpigens Grav.

Der er gratis adgang til Kulturmuseet. Museet holder lukket alle mandage, dog åbent 2. påskedag og 2. pinsedag.

Kulturmuseet

Adressen:

Spinderigade 11

7100 Vejle

Til stedets hjemmeside

Entré Gratis