Søg efter:

Ribe Domkirke

Ribe Domkirke – Vor Frue Kirke – fra det 12. årh. af Rhinsk Tufsten med senere gotiske tilføjelser og ændringer udført i teglsten. Domkirken er bygget som 3-skibet kirke med to ens tårne.

Ribe Domkirke kan ses viden om i det flade landskab, og det er en ret fantastisk tanke, at tilrejsende er blevet mødt at dette bybillede siden midten af 1200 tallet, hvor kirken stod færdigbygget. Ribe Domkirke er således Danmarks ældste domkirke.

Domkirkens navn er Vor Frue Kirke. Efter talrige om- og tilbygninger fremtræder den som Danmarks eneste femskibede kirke, præget af skiftende stilarter og med mange interessante detaljer. Der er blandt andet gravminder over byens og nogle af rigets mægtigste mænd, samt Nordens ældste epitafium, opsat af Valdemar Sejr over en søn som døde i 1231.

Borgertårnet er fra 1300-tallet og indrettet som byens vagt- og stormklokketårn med milevid udsigt over marsklandskabet. Der er adgang til det 52 m høje tårn gennem kirken (børn under 14 år kun i følgeskab af voksen). Ved foden af Maria-tårnet med kirkeklokkerne står en statue af Hans Tausen (1494-1561) – johannitermunk, lutheraner og Danmarks reformator, biskop i Ribe 1542. Ved siden af Tausen ses en statue af salmedigteren Hans Adolf Brorson (1694-1764) – pietist, provst i Ribe 1737, biskop 1741. På kirkens sydside skulpturen af Ansgar, lavet af kunstneren Hein Heinsen, fra december 2015..

Kirkens klokker spiller Brorsons salme “Den yndigste rose” kl. 8.00 og 18.00, folkevisen om Dronning Dagmar kl. 12.00 og 15.00.

Biskop i Ribe
Allerede omkring år 860 fik Ansgar, Nordens Apostel, tilladelse til at opføre en kirke og lade en kristen præst bo på stedet. Det er dog først fra ca. år 948, at vi med sikkerhed kan sige, at der har været en biskop i Ribe og dermed en Domkirke.

Michelin Travel Guide
Ribe Domkirke er i Michelin Guiden igen blevet tildelt **-stjerner. Læs om hvorfor Ribe Domkirke er en omvej værd. Ribe Domkirke har fået en flot placering i den franske Michelin Guide over seværdigheder. Domkirken har fået to stjerner i guiden, hvilket er det næsthøjeste, der tildeles. Dette er kun givet til få seværdigheder i Danmark.

Carl Henning
I koret ses farvestrålende malerier og mosaikarbejder af Carl Henning Pedersen (udført 1982-87).

Ribe Domkirke
Info:

Torvet

6760 Ribe

Til stedets hjemmeside

Entré Gratis

Adgang til Ribe Domkirke Gratis

Borgertårnet og museum, voksne

20 DKK

Borgertårnet og museum, børn (under 14 år)

10 DKK