Søg efter:

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr er en af Nordjyllands største turistattraktioner. Helt ude på kanten af den imponerende Rubjerg Knude vandreklit, står fyret. Fra toppen af fyret findes en af de mest imponerende udsigter over Vesterhavet og Vendsyssel. Men Fyret er ikke mange år fra at styrte i havet. Den barske natur og hårde efterårsstorme æder af klinten, og fyret er efterhånden rykket faretruende tæt på kanten (2019).

Rubjerg Knude Fyr flytter:

I 2019 valgte man at forsøge at flytte fyret ind i klinten, for at kunne bevare det.

Opgaven blev givet til Lønstrups lokale murermester Murer Kjeld. I august 2019 begyndte forberedelserne til hvad der ville vise sig at være en enestående begivenhed.

I 8 uger arbejdede Murer Kjeld og hans team, med at forberede flytningen. De gravede og flyttede tonsvis af sand, gravede fyrets fundament fri og forstærkede det med flere tons jern og beton.

De gravede sand ud i klinten til skinner, hvor fyret skulle rulle ind i klinten.

Vi fulgte med i arbejdet, som udover en fantastisk udsigt også bød på virkelig barske dage på toppen af klinten, med sandstorm og rå natur. Trods barske arbejdsbetingelser, arbejdede Murer Kjeld og hans team hver dag med udgravning og forstærkning, og det viste sig at være med stor interesse fra lokale, turister og pressen.

Hver dag fulgte mange nysgerrige tilskuere med i arbejdet, og ventede spændt på at der ville blive meldt en dato ud, hvor flytningen skulle ske. Endelig kom datoen, tirsdag den 22. oktober.

Tirsdag den 22. oktober strømede folk til Rubjerg Knude for at følge med i denne enestående begivenhed. Over 20.000 mødte op for at se det næsten 30 meter høje fyrtårn rulle på skinner, 70 meter ind i sandet. Det var en VILD dag! Og med tusindvis af øjne på, rullede fyret ligeså stille og efter planen ind i Rubjerg Knude. Det lykkedes Murer Kjeld sammen med hans team at flytte Rubjerg Knude Fyr, som nu har fået måske 30 år mere at leve i.

Lørdag den 16. november samlede fyret igen næsten 8.000 mennesker som kom for at fejre flytningen, og være med til indvielsen af Rubjerg Knude Fyr på sin nye plads.

Her var mere end 300 korsangere, lys, dansere, og taler med til at gøre denne eftermiddag helt speciel. Vi fejrede at Rubjerg Knude Fyr nu står i sikker afstand til det utæmmede Vesterhav, og kan give lokale og turister fantastiske naturoplevelser i mange år frem.

En stor TAK til Murer Kjeld for at turde at kaste sig ud i dette vilde projekt og lykkes med det!

De bedste hilsner, Lønstrup Turistforening. 

Rubjerg Knude Fyr
Info:

Fyrvejen 110

9480 Løkken

Entré Gratis