Søg efter:

Troldeskoven - Danmarks ældste fyrreskov

 Troldeskovens krogede og knortede gamle skovfyr kan dateres helt tilbage til 1700-tallet. Når du bevæger dig rundt i skoven, får du en følelse af at være med i et eventyr. 

Troldeskoven er en del af Tisvilde Hegns vestlige del, som strækker sig fra Tisvildeleje langs kysten til Asserbo Plantage. De ældste fyrretræer stammer fra de sidste år af 1700-tallet, og man mener, at de mærkværdige former skyldes en kombination af vinden og angreb af fyrviklerlarver.

En af Tisvilde Hegns største attraktioner

 

Troldeskoven blev fredet for over 100 år siden og er i dag en af Tisvilde Hegns største attraktioner. Troldeskoven ligger bag ved den vidtstrakte strand mellem Tisvilde og Liseleje. Det er spændende at gå på oplevelse blandt de mange fantasifuldt formede træer, og det er ikke svært at forestille sig hvorfor denne del af skoven bærer navnet Troldeskoven.

Fyrretræerne blev angrebet af larver

 

Der er mange fantasifulde historier om hvordan og hvorfor træerne ser ud som de gør, men som langt de fleste ting i denne verden, findes der en rationel forklaring: Troldeskoven er et unikt eksempel på en række omstændigheders indvirkning på hinanden. Fyrretræerne er på et tidspunkt i 1800-tallet blevet angrebet af Fyrreviklerens larve, som lever af at udhule nåle, skud og knopper på træerne.

Forvredne former

 

De nye skud og grene bliver derfor bløde og bøjelige. Den kraftige vind fra Kattegat har sandsynligvis formet de unge grene og skud, mens de har været bøjelige, hvorefter træerne er forvredet i de forvredne former som vi ser i dag. Den magre jordbund har sandsynligvis haft en negativ indflydelse på træernes helbred, således at skadedyrsangrebene har været ekstra kraftige og en større udstrækning end normale angreb.

For at bevare Troldeskoven fjernes nye selvsåede træer, så de gamle skovfyr kan leve så længe som muligt.

Info:

 Hovedgaden 112

3220 Tisvildeleje

Til stedets hjemmeside

Entré Gratis