Vester Palsgaard Skovmuseum
Vester Palsgaard Skovmuseum fortæller om livet i skoven i Midtjylland. Om hvordan man arbejdede og levede – og hvordan området udvikledes fra hede til frodige skovplantager.
I skovens dybe stille ro.
Vester Palsgaard Skovmuseum ligger i en gammel skovridergård fra 1804 i idylliske omgivelser midt i skoven – et stenkast fra Hærvejen. Her kan du bevæge dig gennem de hyggelige stuer og forestille dig, hvordan skovrideren boede og levede – eller du kan få historien om, hvordan området gik fra hede til skov, eller lære mere om nogle af de arkæologiske oldtidsfund, som er gjort i lokalområdet. I museumsbutikken kan du købe nostalgisk legetøj, vores egen honning fra bistaderne bagved, udvalgte varer fra Tekstilmuseet, hærvejsøl og hærvejssalt. Vi har også et godt udvalg af bøger om museet og egnen, hvis du skulel være nysgerrig efter at vide endnu mere. Når du er færdige på museet, kan du nyde din madpakke i læ i det fine spisehus – eller du kan gå en tur i den smukke skov, og forestille dig hvordan det hele så ud, før den kom til, eller hvordan det har været at være skovrider.
Udstillinger.
Skovrideren, heden og skovbruget.
Sammen med museets fine gamle stuerum, der fremstår som boede skovrideren stadig på gården, danner Vester Palsgaard Skovmuseum rammen om udstillinger, som på forskellig vis fortæller om heder og skovbruget i området. I udstillingen “Højderyggen – et landskab skabt af mennesker” får du historien om Palsgaard Skovdistrikt, og hvordan det har udviklet sig gennem de sidste 200 år. Mens du i udstillingen “Hedeselskabets stifter: Enrico Mylius Dalgas” hører om Enrico M. Dalgas’ store betydning for tilplantningen af plantager og for mulighed for at nærstudere genstande og redskaber med tilknytning til ham. Vester Palsgaard Skovmuseum ligger midt i skoven med rig mulighed for vandre- og skovture i idylliske rammer, når besøger på museet er forbi.
Oldtidsfund.
I lokalområdet omkring Vester Palsgaard Skovmuseum er der gennem årene gjort en række ret så interessante fund fra Danmarks oldtid. Nogle af de fund kan du opleve i udstillingen på museets 1. sal. Her vidner de arkæologiske genstande om de mennesker, som boede i området, hvordan de levede, døde og blev begravet. I udstillingen indgår også Vejle Museums og Horsens Museums store udgravninger i 1980erne i Nr. Snede og ved Hedegård nær Ejstrupholm. Det er udgravninger, som hver især har været epokegørende i dansk arkæologi. Nr. Snede er en af de få totaludgravede jernalderbebyggelser i Danmark, og Hedegård regnes som en af landets rigeste gravpladser fra tiden omkring Kristi fødsel.